Skapa posters i Pic-Collage

Att använda sig av posters för att förmedla ett budskap är inget nytt. Inte heller att låta eleverna göra det i pedagogiskt syfte. I det centrala innehållet i Svenska 1 nämns t ex. följande:


  • Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd för muntlig framställning. Olika sätt att lyssna och ge respons som är anpassad till kommunikationssituationen.
  • Skriftlig framställning av texter för kommunikation, lärande och reflektion. 
På samma tema hittade jag detta i detta centrala innehållet för Engelska 5: 

  • Muntlig och skriftlig produktion och interaktion av olika slag, även i mer formella sammanhang, där eleverna instruerar, berättar, sammanfattar, förklarar, kommenterar, värderar, motiverar sina åsikter, diskuterar och argumenterar.
Det finns mängder av olika program, appar och webbapplikationer för att skapa posters, en del kostar, men mycket annat är gratis. Den app (för telefon eller platta) som jag tänker berätta om här idag är Pic-Collage. Jag tänker själv att använda mig av bilder från ett studiebesök på Örestads gymnasium för att illustrera hur man kan gå tillväga. 

Bilden nedan är skapad i Pic-Collage, vilken kan hämtas på Android eller App Store. Appen är gratis, men det erbjuds vissa köp inom appen. Jag har däremot aldrig köpt någon av dessa tillägg, utan enbart använt de som är gratis. Appen är väldigt lätt att använda. När du går in så får du fram en startsida där det står "Tap here to create a new collage"och det är det du gör då. Nästa steg är att klicka var som helst på skärmen där du vill ha din bild och börja lägga till. Du kan lägga in bilder (från album eller nätet), filmer från YouTube, text, stickers och byta bakgrund. Det finns även färdiga mallar du kan använda. Jag använder dock inte mallar, det är ganska svårt att passa in bilderna där ibland. Du kan förminska och förstora och flytta bilder genom att "knipa" och "glida ut".


Du kan dela din posters på mängder av olika sätt, genom de "vanliga", dvs. Facebook, Twitter och Instagram. Men du kan även mejla, skapa julkort eller dela i Evernote eller Google drive.

Kommentarer